"A műveltség jó sorsban ékesség,
balsorsban menedék.
Úgy gondolkodj, mint a bölcs,
de úgy beszélj,
mint az egyszerű emberek. "
-Arisztotelész

 

<<  Június 2019  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
23
272930

 

Ökoiskola

 

http://tehetseg.hu

diákönkormányzatunk honlapja

Lezárult a Comenius Energia projekt

2015. június

Két izgalmas év után elmondhatjuk, sokat gazdagodtunk a Comenius Energia projektben: résztvevő diákok, tanárok egyaránt.

Miről is szólt ez a projekt?

Projektünk az energia témakörét járta körül. Régóta és sokat beszéltek már a témáról, de milyen eredménnyel? Ha a diákok az energiáról hallanak, alig néhányan fognak érdeklődve bekapcsolódni a vitába. Azonban azáltal, hogy összegyűjtöttük, hogyan használták az energiát a múltban, hogyan kezeljük a jelenben és milyen fenntartható formáira számíthatunk a jövőben, reméljük sikerült fiataljaink között lerakni az alapjait a tartalmas vitáknak és a közös európai cselekvésnek.

A nemzetközi együttműködés során az energia különböző vonatkozásait vizsgáltuk: előállítását, átalakítását, tárolását és felhasználását, mind gyakorlati, mind elméleti szempontból. Foglalkoztunk Európa energiahálózataival, és ezek rövid és hosszú távú jövőjével. Utánanéztünk, mit gondolnak és mondanak erről az európai politikusok és, hogy látják a jelen tudósai, és természetesen, a diákok maguk.

A projektben a diákok olyan tudás birtokában juthattak, amivel másképp talán nem találkoztak volna. Az energia kapcsán megnyilatkozhattak mind hivatalos közegben, mind egymás közt.

A diákok és tanárok együttműködtek a tevékenységek tervezésében, a feladatok elosztásában és a kiértékelésben. A projekt nagy mértékben növelte a tudatosságot és rengeteg lehetőséget teremtett a diákoknak, hogy az energiáról a tanulhassanak, vitákat folytathassanak, kísérletezzenek és megfogalmazhassák a jövő lehetőségeit.

Mindezt persze angolul, a projekt munkanyelvén, másik hét európai nemzet diákjaival együttműködésben. 2014. májusában 60 külföldi diákot láttak vendégül a prohászkás családok és a projekt két éve alatt 30 diákunk utazhatott a partner országokba egy-egy nemzetközi találkozóra és ennél még sokkal többen vettek részt itt az iskolában órákon és szakkörökön szervezett programokban. Volt rajz- és versíró verseny, egyetemi és erőmű-látogatások, makettépítés, fotóprojektek, fagyi-szigetelés, plakátverseny, és természetesen felkészülés a találkozók feladataira.

Néhány kép a galériában: