Egyetlen parancs van,
a többi csak tanács: 
igyekezz úgy érezni, 
gondolkodni, cselekedni, 
hogy mindennek a javára legyél."

-Weörös Sándor: A teljesség felé

 

<<  Szeptember 2019  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
161822
232526272829
      

 

Ökoiskola

 

http://tehetseg.hu

diákönkormányzatunk honlapja

Euskadi?

Kedd reggel 7.10, kémiaterem. Csak elszántaknak!  Pitter tanár úr és Németh András (végzett diákunk) elektronika szakkört tart, vagy Comenius szakkörön fúrnak, fűrészelnek, csiszolnak?

Talán emlékeztek még a Tehetségnapra. Molnár Doma és Hidas Bálint egy egérfogó rugójának erejével működtetett járművet mutat be. Ez is kedd reggelente készült. A jármű méltóságteljes lassúsággal megtesz 5 métert ? és nagyon büszkék vagyunk. Czifra Balázs egy tenyérnyi napelemes autót mutat be. Napsütés híján kondenzátorról üzemel.

 

A nyolcadik b-sek az otthoni energiafogyasztást és a takarékoskodás lehetőségeit kutatják Dobsa tanárnővel. Rajzórán posztert készítenek Kokas tanárnővel. A sok ügyes táncos közül négyen egy kőrispataki forgatós táncot gyakorolnak Peták tanár úr és Peták tanárnő vezetésével.

Mi köti össze a fentieket? Mindnek köze van az energiához, felkészülés volt ez az utolsó, Baszkföldön rendezett Comenius Energy találkozóra.


És milyen volt Baszkföldön?


Kaixo! Melegszívű, mosolygós vendéglátóink így köszöntik egymást baszkul. Andoainban a legtöbb családban otthon is baszkul beszélnek. A város egy bővizű folyó szűk völgyében terül el, a meredek hegyoldalra helyenként mozgólépcső visz fel! Az iskola mellett zúg a folyó, az éves csapadék átlag 1200 mm. Az iskolai programok színesek és tartalmasak voltak, rengeteg alkalmat adtak arra, hogy angolul beszélgethessenek a diákok. Köszöntésül a vendégeknek hagyományos üdvözlő táncot táncoltak és elénekelték az iskola himnuszát. Minden nép nyelvén ki volt írva, hogy ?Welcome?. Magyarul ez így nézett ki: ?Fogadtatás? ? ami remek volt. A nyolcfős nemzetközi csapatok közül 6-nak sikerült másfél óra alatt működő villanymotort építeni! Az egérfogó járművek különböző modelljei közül izgalmas versenyben került ki győztesnek az egyik helyi építésű modell. Az eső miatt a napelemes autók feltöltött kondenzátorról üzemeltek, harmadik helyezést szerzett a magyar csapat.

Játszottuk egyik nemzeti játékukat, ami leginkább tenyérrel ütött sqash-hoz hasonlított. Kipróbálhattuk magunkat nemzetek közötti kötélhúzásban, ahol a magyarok és a lengyelek egymásnak is fantasztikusan szurkoltak! Nagy siker volt a ?pintxo? műhely, ahol a nyolc-nemzetiségű csapatok készítették a szendvicseket. Nyolc félét: hagyományos sonkás és halastól az omlettesen át a milka csokisig! ? majd ezeket el is fogyasztottuk ebédre.

Az iskolai programok mellett jártunk az Atlanti-óceán partján. Egy félelmetesen szép Flisch nevű meredélyről lenéztünk a háborgó óceán hatalmas hullámaiba, majd le is másztunk a képen látható szikla formációkhoz. Egy halászfaluban a homokos tengerparton a bátrabbak kipróbálták a vizet is: 12 fokos lehetett ? brrr.

San Sebastian meseszerű öble a felső tízezer nyaralóhelye ? mi szezon előtt ismerkedtünk a várossal és strandjával. A magyar fiúk fürödtek is az óriási hullámokban a szemerkélő eső ellenére. Végül meglátogattuk a város lenyűgöző akváriumát.

A három ott töltött nap végén péntek reggel a vendéglátó családok kikísértek a buszmegállóhoz és könnyes (valóban) búcsút vettünk tőlük. Mindannyian úgy éreztük, a tenyerükön hordoztak minket! Ez után már csak a hétórás buszút volt hátra Barcelonáig. Útközben először Pireneusok nyúlványain üde erdők között kapaszkodtunk fel: mintha Ausztriában lennénk. Majd a hegy túloldalán, ahogy azt földrajzból tanultuk, félsivatagos vidéken vitt az utunk. Ennek a vidéknek, az Ebro völgyének az éves csapadékmennyisége 300 mm.


eskerrik asko [eszkekrikaszko] -

köszönöm

kaixo [káiso] - szia, jó napot!

pintxo [pincsó] - kis falat kenyérre fogpiszkálóval feltűzött finomságok

agur [aur] - viszlát

Euskadi [euszkádi] - Baszkföld

A többes szám jele: -k, mint a magyarban!

 

Miért utolsó? A kétéves, Energia ? inspiráció Európának című projekt az idei tanévvel lezárul. Résztvevő tanárok és diákok végiggondoltuk-kísérleteztük az energia előállítás, átalakítás, szállítás, tárolás és kereskedelem kérdéseit a fizika órák látószögén túl is. Nagyon sokan járultak hozzá a sikerhez. Az itthoni, iskolai munka mellett a nemzetközi találkozók adtak ihletet és motivációt a résztvevőknek.


Merre jártunk a két év alatt? Szinte minden partneriskolában. Egy kis ízelítő a szakmai programokból:


2014. január

Werther Evangelische Gymnasium, Észak-Rajna-Westfália, Németország:

Téli Műhely: Mennyi energia van egy ceruzaelemben? Van-e jövője az atomenergiának Európában? A megújuló energiaforrások lehetőségei

12 diák

3 tanár

2014. május

POKG: Napkályha készítés nemzetközi csapatokban, katapultverseny, látogatások a Budapesti Műszaki Egyetemen, napelemes autók I. versenye

12 tanár

80 diák

2014. szept.

Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica Ostrodában, Észak-Lengyelország: Tanártalálkozó: a második projektév szervezése

3 tanár

2014. dec.

A kiskórus Mariborban, Szlovénia: Koncertek, Látogatás az iskola Comenius műhelyében

4 tanár +

kiskórus

2015. márc.

Sint-Romboutscollege, Mechelen, Flandria, Belgium: Lufi-meghajtású jármű készítése, Energia-tőzsde játék, Elektromos hálózatok PPT, Könyv bemutató (versek, novellák, grafika)

8 diák,

4 tanár

2015 május

Andoaingo Aita Larramendi Ikastola Koop. Elkartea, Baszkföld, Spanyolország: Egérfogó-járművek távolsági versenye, napelemes autók II. gyorsasági versenye, táncos-, énekes bemutatók, Poszter kiállítás

8 diák

2 tanár


Miért volt érdemes koordinátorként dolgozni ebben a Comenius programban? Először is a résztvevők miatt: csodálatos emberekkel dolgozhattam együtt! Másodszor a feladatok miatt is: mindig kicsit túlmutattak az iskolai kereteken. Mind kollégáim, mind a résztvevő diákok nagy kreativitásról tettek tanúságot. Végül, de nem utolsó sorban, sokfelé járhattunk, más iskolák munkájába is belepillanthattunk és belekóstolhattunk a nemzeti konyhák ízeibe is. Remélem, hogy ez a táguló horizont sokaknak adott örömöt, és kedvet további munkájához!

2015. június - Rácz Mátyás (koordinátor)

Regisztrált tehetségpont

 

 

a mai ebéd:

- Tanyasi csirkebecsinált leves
- Mákos tészta
- Kenyér

(*glutén, tojás,szója,
tejtermék, zeller)