"A műveltség jó sorsban ékesség,
balsorsban menedék.
Úgy gondolkodj, mint a bölcs,
de úgy beszélj,
mint az egyszerű emberek. "
-Arisztotelész

 

<<  November 2018  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
21232425
26272829  

 

Ökoiskola

 

http://tehetseg.hu

diákönkormányzatunk honlapja

Szempontok az interjúkészítéshez

Interjúkészítés:

Az interjú elején fontos egy felvezető szöveg. Mivel foglalkozik a projektünk, két mondatban felvezetni, a projektalany bemutatása lehetséges, de nem feltétlenül szükséges: Bemutatkozhat ő is, ha szeretne.

Kérdések, amelyek természetesen kiegészíthetők, bővíthetők:

1. Ön szerint / Szerinted milyen jelentőségük van a szólásoknak, közmondásoknak napjainkban?

2. Ha olyan szavakat említek, mint szólás és közmondás, mi jut eszébe/mi jut eszedbe  elsőként?

3. Találkozik-e / találkozol-e velük a napi tevékenységek során? Ha igen, hol és milyen gyakran? Milyen élethelyzetekben?

4. Megnevezne / megneveznél 3 olyan szólást illetve közmondást, amelyek  Ön szerint/ szerinted a legismertebbek? Mit gondol/ mit gondolsz, vajon miért ezek a leggyakrabban használtak?

5. Tudna / Tudnál olyan szólásokat, közmondásokat említeni, amelyek a tanulásra vonatkoznak, régi bölcsességek és még napjainkban is ismertek, némelyek közülük szállóigévé is váltak?

6. Mit gondol /gondolsz arról, mennyire releváns napjainkban az a szólás, hogy ?A tudás hatalom.? vagy ?Eb a deák könyv nélkül.? ? (Más szólásra, közmondásra is rákérdezhetünk, de a tanulás témakörben maradva; lásd lista a közmondásokról!)

7. Ön szerint ismerik, használják még a fiatalabb generáció a szólásokat, közmondásokat? /Ez a kérdés fordítva is feltehető/