" Sokat kell olvasnod ahhoz, 
hogy megtudd, 
milyen keveset tudsz. "

-Lia-Csin

 

<<  Május 2019  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
202123
27283031  

 

Ökoiskola

 

http://tehetseg.hu

diákönkormányzatunk honlapja

Dr. von Keresztesy Tiborné Keledy Pláner Lívia
AZ Ő ALAPITVÁNYA

Keledy Lívia, Sára, Irén a Szent János kórházban, Budapesten, Magyarországon született, 1923. Augusztus 24-én.
Édesapja, Keledy Tibor 1940-1943 között Kolozsváron polgármester, 1943-1944 között pedig Budapest fopolgármestere volt. Édesanyja, Pláner Margit. Egy testvére volt, Keledy Péter.
Keledy Lívia 1944. Január 29-én házasságot kötött Dr.von Keresztesy Kotutch Tibor-ral aki orr-füll-gége sebész volt. Két gyermeke született, Fruzsina és Mihály. Keledy Lívia egész családjával 1956. November 27-én hagyta el szívszaggatva s mindörökre Magyarországot.
Tibor férje 1965-ben, Fruzsina kisleánya pedig 1972-ben hunyt el.
Lívia Keledy mindenkorra nagyra becsülte nemes Magyar származását. Büszkén és boldogan, 1990. Április 21-én tért csak vissza Magyarországra, de ekkor már csakis Mihály fiával és Péter testvérével.

Mihály fia 1957-töl 1999-ig Dél-Amerikában (Trinidad, Chile és Venezuela) között élt, azóta pedig Grenada szigetén lakik. Édesanyja, Keledy Lívia 55 éves koráig ápolónokent dolgozott. Csak az 1980-as évek után bontakozott ki varázslatos művészeti tehetsége. Ekkor ébredt föl benne kiváló tehetsége mind ahhoz ami a kötést, horgolást, rajzot és festést illeti. A művészeti alkotásban találta meg a folyamatos, hasznos, örömteli elfoglaltságát, amely átsegítette ot élete cél-fűzo útján. Keledy Lívia-nak volt egy szilárd meggyozodése: ?Addig érdemes élni ameddig az ember hasznos maradhat ? Műveit csakis jótékonyságos célra szánta s készitette, és kivétel nélkül mindig odaajándékozta.
1995. Július 18-án, Caracasban, Venezuelaban, élete visszatért a Jóisten kegyelmében, és 1995. Július 29-én lett eltemetve a karib tengerben a szeretett Grenada szigeten.

Fia, Mihály elhatározta, hogy drága Édesanyja halála után, méltó emlékére egy alapítványt hoz létre Magyarországon. Így dehát fia megadta drága Édesanyjának azt a dicsoséget, büszkeséget s boldogságot, hogy szüloföldjén mindörökkre hasznos maradt. ? Igenis, van folytatas ? !! Az alapítvány 1995 végén született meg a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnáziumban, Budakeszin, melynek mindenkori feladata, a rászorult tanulók megsegítése: szociális, tanulmányi, művészeti, sport és továbbtanulási ösztöndíjak formájában. A pénzösszeget negyedévenként kapják meg az ösztöndíjat elnyert tanulók. Minden ösztöndíj nyertes kap egy emléklapot Filó Kristóf, az alapítvány megbizottja és Mihály von Keresztesy Keledy, az alapító aláírásával. A 12ik. osztály nyertesei ezenkívül megkapjak a Keledy Lívia emlékérmet is.


Az alapítvány tokéje kivétlenül a családi vagyonból jött létre. Az alapító döntése szerint a stabil tokét semmiképpen sem lehet csökkenteni mert megmozdíthatatlan így tehát az ösztöndíjakat és a kiadásokat csakis a kamatból lehet gazdálkodni. Az alapítvány jogos ügyei pedig Dr.Bodonovich Jenö ügyvéd urra lett mindenkorra bízva. Szintén az alapító döntése alapján az alapítvány a Katolikus Egyház biztonságos ?szárnyai? alatt működik. A kuratórium a Római Katolikus Egyház és a Székesfehérvári püspökséghez tartozik. Az alapítvány végrehajtója Dr. Spányi Antal megyéspüspök atya, Budakeszi megbízottja pedig Filó Kristóf kanonok plébanos atya. E meghatalmazás alapján Filó Kristóf atya egyedül is jogosult kijelölni az ösztöndíj nyerteseit. Az ösztöndíjakat minden esetben a Budakeszi Katolikus Templomban, mise keretében, Keledy Lívia méltó emlékére adja át a nyerteseknek. Erre az alkalomra a szüloket és tanulókat egyaránt meghívja egy szerény vendéglátásra.

Az alapítvány a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnáziumban egy méltó emlékszobával is büszkélkedhet, melyet dr. Németh László plébanos atya áldott meg 1999. Szeptember 18-án. Miután ez volt a Jóisten rendelete, Keledy Lívia az alapítványra hagyta és bizta mindennemű varázslatos kéziműveit, és mindegyikben hagyott egy összeköto jelet, szerény és példamutató életéröl. Ebben a jellegzetes múzeumban csodálhatjuk meg Dr.von Keresztesy Tiborne, Keledy Livia hagyományat: 172 darab külömbözo alkotását, 68 darab tárgyát, 11 apró személyes ékszerét és 104 darab saját gyűjtésű emlékét.

Aki személyesen is szeretné felkeresni az emlékszobát, tanítási idoben bátran megteheti. Hét végén csak bejelentkezés alapján.

Az alapító az alapítvány vagyonához hozzáadott drága Édesanyja személyes és csodálatos gyüjteményéböl 31 darab varázslatos ékszert is.

Az alapítvány támogatja az évente sorra kerülo Dr. von Keresztesy Tiborné kupa néven zajló, fiúk részére rendezett foci ill, a lányok részére rendezett röplabda ill, a vegyes ping-pong és sakk versenyeket. Kérésük lévén öreg diákok is részt vehetnek mindhárom bajnokságon. A gyözteseket az alapító és az igazgatóno, Körösiné. dr. Merkl Hilda az egész iskola jelenlétében ami 508 büszke gyermekbol áll vandorkupával, oklevéllel, érmekkel és 1-1 tábla csokoládéval jutalmazza. Ezután hagyományosan Mihály von Keresztesy Keledy mint alapító meghívja mindhárom versenyszám gyoztes csapatait pizzázni vagy cukrászdába. Ezenkívül az alapítvány lehetoséget biztosít a sakktanításra és a képességek kibontakoztatására, valamint támogatja az iskola egyéb céljait mint: iskola építési munkák, szponzorálás, iskolai kirándulás, sportfelszerelés vásárlás, sakkfelszerelés beszerzés, terepasztal szakkör működése.

Az 1997-es évben, a gimnázium és az alapítvány büszkeségére, egy Prohászkás Ottokár diák, Szeles Péter (1991-1997) alkotta meg élete elsö művét, az orgonakompozícióját Keledy Lívia méltó emlékére és amit szeretettel ? Fideó-nak ajánlva Fuga in C ? nevezett el. És 1999-ben az emlékszoba felszentelése alkalmán büszkén, boldogan s személyesen adta elo rendkívüli kompozícióját.

Az Alapítvány Teljesítménye 15 éven keresztül: 1996-1997 -tol 2009-2010 -ig

Az átadott Gyermeki ösztöndíj 275 Gyermek 13.780.000 Forint

Az átadott Tanári ösztöndíj 5 Tanár 380.000

Az átadott Egyébi ösztöndíj 15 Tanuló 218.300A kiadott Pénzjutalom 295 Személy 14.378.300 ForintAz iskolának épitési céljára 1.000.000

Az iskola belüli különféle támogatás 614.860

Az iskola kivüli különféle támogatás 65.000

Az iskolának sportfelszerelés 162.360

Az emlékszoba Felszentelési ünnepélye 531.878

Az alapítvány folytonos működéséhez 2.137.860

Futball, röplabda, ping-pong és a sakk 295.270

bajnokság költségei

Ünnepély az ösztöndíjak átadása által 138.880

Az alapító, Mihály von Keresztesy Keledy betartotta becsületszavát. Ígéretéhez híven, 15 éven keresztül utazott át Budakeszire, Magyarországra, fedezve saját költségeit, hogy teljesítse rábízott feleloségét és örökös feladatát drága Édesanyja méltó emlékére, képviselve az o magasztos alapítványát.
Regisztrált tehetségpont

 

 

a mai ebéd:

-Tárkonyos húsgaluska leves
- Carbonara spagetti, reszelt sajt

(*glutén,tejtermék, tojás)