" Sokat kell olvasnod ahhoz, 
hogy megtudd, 
milyen keveset tudsz. "

-Lia-Csin

 

<<  Szeptember 2019  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
161822
232526272829
      

 

Ökoiskola

 

http://tehetseg.hu

diákönkormányzatunk honlapja

Ora et labora - Humán Tehetségtábor
2015. június 2.-6. PannonhalmaA bencés szerzetesek jelmondatát választottuk idei tehetségtáborunk mottójaként. Nem véletlenül. A humán tehetségébresztő-tehetséggondozó program témája a középkori monostor sokrétű küldetésének bemutatása volt. Ennek keretében 26 diák és 6 tanár dolgozott három és fél napon keresztül a Pannonhalmi Apátság Szent Jakab vendégházában.

 


A Tehetségtábort már második alkalommal rendezzük meg iskolánkban, a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnáziumban, amelyre 20-25 szaktanári ajánlással kiválasztott 8-10.-es diákunkat hívjuk és várjuk. Tavaly az első ilyen jellegű program a természettudományok jegyében zajlott le. Kincsesbányán a helyi növény- és állatvilággal ismerkedtek diákjaink, emellett a helyszínhez kapcsolódó földrajzi, matematikai, fizikai problémákat vizsgáltak.
Idei Tehetségtáborunkban a humán tárgyak voltak a főszereplők, elsősorban a történelem és az irodalom, illetve nyelvészet. A tábort, amely 80%-ban pályázati pénzből valósult meg (NTP-KKT-B-14-0016 pályázati azonosító), a szervezők (Jámbor Erzsébet, Rubovszky Péter, Pelyachné Pingiczer Klára) Pannonhalmára képzelték el. A több mint ezer éves apátság környezete kitűnő választásnak bizonyult, az Apátság közelségének különleges hangulata és a Szent Jakab Vendégház minden kényelemmel felszerelt szálláshelye nagyban hozzájárult a tábor sikeréhez.
A tábor szervezettségét a bőséges programválaszték is jól bizonyítja - tanároknak és diákoknak egyaránt kevés idő jutott unatkozni. Kedden délután érkeztek meg a táborozók Pannonhalmára, és foglalták el szálláshelyüket, majd az estét különféle csapatépítő játékokkal töltötték Jámbor tanárnő vezetésével. Szerda délelőtt idegenvezetéssel megtekintettük a Vár és az Apátság látogatható részeit: a Bazilikát, a kerengőt, a könyvtárat, valamint az apátsági gyógynövénykertet, ahol csokoládékóstolóval egybekötött idegenvezetésen vehettünk részt, megnéztük a Szőlészeti Múzeumot és beiktatott új programként a Hefter  Üveggalériát. A gyors, ám finom ebédet követően Rubovszky tanár úr irányításával a középkor történelmét és művészetét felölelő kvízjáték tesztelte diákjaink tudását, majd  a médiafoglalkozás keretein belül a sajtóműfajokkal ismerkedtek a résztvevők, és fiktív középkori apátsági újságot állítottak össze. Fodor tanár úr gregorián-foglalkozásán korgó gyomorral, de rendkívül lelkesen bújták az ifjak a neumás kottákat. A vacsora után Jámbor tanárnő drámajáték-foglalkozásával zárult az este hivatalos programja, mert a fáradhatatlan diákok éjszakába nyúlóan forgóztak a számunkra felállított pingpongasztaloknál.

Csütörtökön délelőtt a Könyvtárban indult az aznapi program, ahol részletes könyvtárórán csodálkoztak rá a hatalmas gyűjteményre a résztvevők, majd a vendégházban folytatódott a muka a nyelvemlékek vizsgálatával.
Délután egy irodalmi séta keretében megtekintettük az egykori Zsinagóga épületét, majd felsétáltunk a várba, és nagyot túráztunk a Boldogasszony Kápolna és a Millenniumi emlékmű érintésével. A koraesti médiafoglalkozás keretében kissé elszakadtunk a középkortól, és a jelenkori technikai eszközök kerültek szóba, főként az okostelefonok használata. Az esti drámafoglalkozáson pedig már egész rutinosan oldották meg a gyerekek a napi ismeretekre épülő improvizációs játékokat.
A péntek délelőtt az írásbeliség jegyében zajlott, a délutánt a művészeteknek szenteltük. A nap első részében a kódexek és más középkori iratok is fontos szerepet játszottak: a Levéltárban és az azt követő foglalkozáson középkori nyelvemlékekkel, többek között a Tihanyi Apátság alapítólevelével ismerkedtek diákjaink, a Látogatóközpontban maguk is kipróbálhatták a különféle festékeket. Ebéd után már sokadszorra az Apátságban folytatódott a munka. Itt az üvegablakok fénytörését és a Bazilika akusztikai adottságait figyelhették meg diákjaink Kokas tanárnő és Fodor tanár úr vezetésével - a fény egyébként is a tábor egyik központi motívuma volt, többek között a keddi csapatépítő foglalkozáson is fontos szerepet kapott.  Ez a látogatás a következő program előkészítése volt - ekkor ugyanis középkori gregorián kottákat és színes templomrajzokat, iniciálékat, illetve üvegablakokat készítettek diákjaink különleges papírra - a lapok pedig összefűzve egy kódexet alkottak.

Az összes táborlakónak szóló médiafeladatokon kívül három diákunk azt a lehetőséget kapta, hogy egy elkészítendő "Pannonhalma egykor és most" munkacímet viselő filmhez gyűjtsön anyagot, így lehetőségünk volt arra, hogy interjút készíthessünk Pintér Ambrus bencés szerzetessel, matematika-fizika szakos tanárral, Bagó Ferenc pannonhalmi polgármesterrel és Hefter László üvegművésszel.
A mottó "Ora et labora" az esti Vesperással vált teljessé. Mintha több száz évet repültünk volna vissza az időben, amikor a templomba esti imára bevonuló szerzetesek gregorián dallamokkal töltötték meg a szakrális teret. Hála Fodor tanár úrnak, minden diák be tudott kapcsolódni az énekes imába.
Visszatérve a miséről az utolsó drámafoglalkozáson igazi csapatként működtek a gyerekek. Már nem csak játszottak, hanem értékelni is tudták önmagukat, közösségüket. A tábor összegzésére szombat délelőtt került sor, majd elhagytuk a szállást, és hazabuszoztunk Budakeszire.

A tehetségtáborok kiváló alkalmat nyújtanak arra, hogy az egy-egy tudományterület iránt érdeklődő diákok elmélyíthessék tudásukat, gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek, olyan módszerekkel, amelyekre a tanórák keretein belül ritkán nyílik lehetőség. Idén - mint tavaly is - diákjaink lelkesen, érdeklődéssel végezték a feladatokat és vettek részt a programokon. Azt gondolom, mind diákjaink, mind a résztvevő tanárok sokat gazdagodtak e négy nap során lelkiekben és szellemiekben egyaránt.

Iványi-Szabó Rita
Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium, Budakeszi

A tehetségtáborrol készült képek itt tekinthetőek meg.


Regisztrált tehetségpont

 

 

a mai ebéd:

- Tanyasi csirkebecsinált leves
- Mákos tészta
- Kenyér

(*glutén, tojás,szója,
tejtermék, zeller)